Followers

Saturday, 11 February 2017

5 Posisi Yoga Asas dan 2 Barang Keperluan untuk Senaman Yoga

Yoga bukanlah sesuatu yang asing bagi mereka yang gemar bersukan. Yoga adalah salah satu senaman yang popular pada masa kini dan dipercayai mampu menjadikan bentuk badan pengamal senaman Yoga ini semakin langsing dan menarik.

Apa yang menjadikan Yoga ini semakin digemari adalah kerana senaman Yoga ini mempunyai posisi-posisi dan gerakan-gerakan yang sangat lembut ketika menarik dan menghembus nafas selain memberi kesan lenturan pada otot-otot seluruh badan yang mana ianya menjadikan badan lebih ringan dan cergas.

Terdapat banyak posisi-posisi Yoga yang terbahagi kepada posisi Yoga asas (Basic Yoga pose), posisi Yoga pertengahan (Intermediate Yoga pose), dan posisi Yoga lanjutan (Advanced Yoga pose). 

Antara 5 posisi Yoga asas yang sangat mudah untuk dipelajari sendiri adalah Bow pose, Puppy Dog pose, Bridge pose, Cat Stretch pose, dan Wind/Gas Release pose. 


1) Bow Pose


Yoga, senaman, fitness, workout, senaman untuk kempiskan perut, bow pose, posisi yoga
Bow pose


2) Puppy Dog Pose


Yoga, senaman, fitness, workout, senaman untuk kempiskan perut, posisi yoga, puppy dog pose
Puppy Dog pose


3) Bridge Pose


Yoga, senaman, fitness, workout, senaman untuk kempiskan perut, posisi yoga, pelvic tilt pose
Bridge pose


4) Cat Stretch Pose


Yoga, senaman, fitness, workout, senaman untuk kempiskan perut, posisi yoga, cat scretch pose
Cat Stretch pose


5) Wind/ Gas Release Pose


Wind/ Gas Release Pose
Wind/ Gas Release Pose


Senaman Yoga sangat berkait rapat dengan tahap kelenturan otot, jadi harus diingat bahawa setiap posisi Yoga tidak boleh terlalu dipaksa kerana ianya akan mengakibatkan kecederaan otot. 

Jika anda terasa sakit pada bahagian yang diregang anda haruslah segera berhenti untuk berehat seketika.

Disinilah pentingnya posisi Yoga asas yang mana ianya perlu dilakukan selalu supaya dapat melatih otot untuk meningkatkan tahap kelenturan otot sebelum melakukan posisi-posisi Yoga yang lebih sukar.

Senaman Yoga tidak seperti senaman lain yang memerlukan pelbagai alatan seperti yang terdapat di pusat-pusat gimnasium. Anda hanya memerlukan 2 barang asas sahaja iaitu Yoga Sports Bra dan Yoga Mat jika anda benar-benar serius untuk mengamalkan senaman Yoga secara konsisten. 1) Yoga Sports Brafitness, posisi yoga, senaman, senaman untuk kempiskan perut, workout, Yoga, Yoga Sports Bra, Sports Bra, Bra
Yoga Sports Bra


2) Yoga Matfitness, posisi yoga, senaman, senaman untuk kempiskan perut, workout, Yoga, Yoga mat, mat
Yoga mat


Terima kasih kerana membaca artikel 5 Posisi Yoga Asas dan Barang Keperluan untuk Senaman Yoga ini.

No comments:

Post a Comment